نوشته شده توسط ادمین سایت دنتال سنترتبریز
زمان تقریبی مطالعه این مقاله 6 دقیقه
گوتا پرکا ماده ای بسیار مهم در علم دندانپزشکی است، این ماده در درمان دندان عصب کشی شده نقش بسزایی دارد.
هر فردی در طول عمر خود حداقل یک بار به دندانپزشکی مراجعه کرده و اگر به عصب کشی نیاز داشته باشد در اغلب مواقع از گوتا پرکا برای دندان آسیب دیده استفاده میشود، شاید با خود بگویید که پس گوتا پرکا نام یک ماده شیمیایی است؟!
باید بگوییم نه!
گوتا پرکا ماده ای طبیعی است به همین دلیل نسبت به ماده های شیمیایی بیشترین تطابق را با بدن و طبیعت انسان دارد، به طوری که در زمان استفاده به علت طبیعی بودن آن بدن هیچ واکنشی نسبت به گوتا پرکا از خود نشان نمی دهد.
گوتا پرکا از جنس Palaquium و به طور کلی از درختانی مانند Isonandra ، Palaquium gutta و Dichopsis gutta به دست آمده که در زبان مالایی به معنای شیره پرکا (percha sap ) است.
گوتا پرکا بالاترین حالت ترموپلاستیک و بی اثر زیستی را دارد به این دلیل که کاملاً از دل طبیعت به دست آمده است، و بالاترین سازگاری با محیط زیست را دارد.
این ماده در دندانپزشکی برای پر کردن دندان های عصب کشی استفاده میشود، خصوصیت خاصی که این ماده دارد این است که از نفوذ باکتری و میکروب به دندان جلوگیری میکند در واقع خاصیت ضد باکتری دارد.
این ماده در بازار به شکل مخروطی و در اندازه های مختلف عرضه میشود و دندانپزشکان با توجه به عمق دندان عصب کشی شده، اندازه مورد نیاز را از گوتا پرکا برش داده و استفاده میکند.
گوتا پرکا با ویژگی های بسیاری که دارد همواره مورد توجه بسیاری از دندانپزشکان است، تعدادی از این ویژگی ها را نام میبریم؛
- وسعت محدوده نفوذ پذیری
- سازگاری با دندان ها
- نقطه ذوب متعادل
- انعطاف پذیری بالا
- قالب گیری آسان
- و....
شاید برای شما جالب باشد که با مراحل عصب کشی و در نتیجه استفاده از گوتا پرکا آشنا شوید. با ما همراه باشید...
- در مراحل اولیه باید دندانپزشک بیمار را معاینه و رادیوگرافی فرد را چک کند، اگر عفونت به اتاق پالپ رسیده و عصبها را عفونی کرده باشد پس باید عصب کشی دندان انجام شود.
- سپس در مرحله دوم باید دندان و لثه بی حس شود تا بیمار دردی را احساس نکند بیشتر مواقع به دلیل استرس دندانپزشک اول از ژل بی حسی بر روی لثه استفاده میکند تا لثه کاملاً بی حس شود سپس بعد از بی حس شدن لثه. آمپول بی حسی را تزریق میکند و بعد از چند دقیقه دهان و لثه آماده عصب کشی است.
- در مرحله سوم دندانپزشک عاج دندان را میشکافد و اتاقک پالپ را تخلیه میکند، سپس شروع به پاکسازی عفونت و جداکردن عصبهای پوسیده میشود.
- در مرحله چهارم بعد از پاکسازی کامل، نیاز به موادی داریم تا اتاقک پالپ را پر کند در این قسمت از گوتا پرکا استفاده میشود، دندانپزشک دندان را با گوتا پرکا مخلوط شده با سیلر پر میکند و زمانی که از پر شده کامل دندان اطمینان حاصل میکند، باقی مانده آن را با استفاده از یکقلم داغ مخصوص برش میدهد و در مرحله آخر عاج را ترمیم میکند.
شاید جالب باشد که بدانید کوتاه پرکا با استفاده از یک وسیله پلاستیکی به نام آپچوراتور در کانال ریشه جا میگیرد، بدین صورت که بهدور فایل پیچیده و روی حرارت گرم میشود و حجم گوتا پرکا افزایش پیدا میکند.
بعد از آن آپچوراتور درون کانال ریشه فرومیرود و در حین چرخیدن در دندان، فشار آپیکال را اعمال میکند و گوتا پرکا در دندان تخلیه میشود.
آپچوراتور ها از فلزی ضدزنگ تولید شده اند که بر روی یک مخروط از جنس تیتانیوم قرار میگیرد، آپچوراتور میتواند تمام کانال های ریشه را تحت پوشش خود قرار دهد.
گوتا پرکا در دندانپزشکی چیست؟
گوتا پرکا در دنیای پزشکی استفادههای بسیاری دارد، اما در دندانپزشکی برای پر کردن اتاقک پالپ و کانال ریشه دندان استفاده میشود.
بعد از تشخیص عفونت و انجام مراحل عصب کشی، دندانپزشک ضخیمترین گوتا پرکایی که بتواند خود را در دندان جای دهد را انتخاب میکند، سپس گوتا پرکا را با ماده سیلر یا زینک اکساید اوژنول ترکیب میکند و داخل را از این ماده پر میکند، این فرایند تا قسمتی ادامه پیدا میکند که دندان تا قسمت مورد نظر از ماده گوتا پرکا پر شود.
با توجه به پیشرفت روز افزون علم در دنیا، متناسب با نیاز دندانپزشکان برای درمان بیماران، گوتا پرکا هایی با اندازه و سایزهای مختلف تولید میشوند تا دندانپزشک بر اساس اندازه طول کانال ریشه دندان و مقدار باز بودن آن از گوتا پرکا مناسب و اندازه استفاده بکند.
استانداردترین اندازه گوتا پرکا برای درمان، سایز ۱۵ تا ۱۴۰ است، به شکل کلی هم اندازه آن از دو درصد شروع و به چهار و شش درصد هم میرسد.
باید بدانید که از لحاظ شیمیایی گوتا پرکا یک پلی ترین است، یک پلیمر که از ایزوپرن یا پلی ایزوپرن تشکیل میشود.
ماده گوتا پرکا چیست؟
همانطور که در ابتدا گفته شد ماده گوتا پرکا یک نوع شیره درخت است که از درختانی با نامهای Palaquium ، Palaquium gutta و Dichopsis gutta به دست آمده که نام آن را از یک گیاه (getah perca ) گرفتهاند که در زبان مالایی به معنای شیره پرکا (percha sap ) است و در زمان استفاده در دندانپزشکی گوتا پرکا را با سیلر مخلوط و استفاده میکنند.
مطالعه مقاله قبلی : اشعه آبی لایت کیور
مطالعه مقاله بعدی: